Smart val att säkra pensionen, BancoVärlden, Finansiell kundtidning [2001]

Fyra av tio svenskar sparar till sin egen pension. Några är oroliga för att pensionen inte ska räcka till, andra vill kunna sluta arbeta lite tidigare. Oavsett anledningen så tycker Daniel Härdelin, placeringsrådgivare på Banco Fonder, att det är smart att tänka på morgondagen:
– Det enda vi vet är att vi inte vet någonting om framtiden. Sannolikt bör man pensionsspara nu för att kunna dryga ut kassan när det är dags att sluta arbeta.

Om du arbetar fram till din 65-årsdag kommer den allmänna pensionen att ge dig 60-65 procent av din tidigare inkomst. Har du en avtals- eller tjänstepension kan du räkna med 70-80 procent av det du brukade tjäna. Det är viktigt att försöka bygga upp en extra ekonomisk trygghet inför ålderns höst. Så viktigt att svenska staten ger dig
skattelättnader om du binder upp dina pengar i någon form av pensionssparande. Ett privat pensionssparande kan innebära att du når upp till din tidigare inkomst eller att du får möjlighet att njuta av pensionen några år tidigare, kanske redan vid 55.

Många som hör av sig till Banco är erfarna fondsparare som ser sina pensionspengar tappa värde i snabb takt. Daniel förstår att spararna har blivit försiktigare och tycker det är bra att allt fler vill diskutera sin totala privatekonomi med rådgivarna.
– Det är viktigt att ta hänsyn till hela den privatekonomiska
situationen. Hus, lån, sparkapital, eventuella avtalspensioner och andra pensionsförsäkringar är viktiga faktorer för att kunna ge goda individuella råd.

Daniel har ett råd som gäller alla, oberoende av ålder och inkomst:
– Pensionsspara så mycket du orkar. Gärna ända upp till maxtaket för avdragsrätten.
Alla har rätt att varje år spara upp till ett halvt basbelopp, 18 950 kronor, med full avdragsrätt i deklarationen. Om du tjänar mer än 379 000 kronor om året kan du dra av upp till 37 900 kronor, ett helt basbelopp. Skattelättnaden kan ge dubbel effekt om du satsar på ett pensionssparande, menar Daniel Härdelin:
– Avdragsrätten gör att du kan skjuta skatten på framtiden.

Oskattade pengar får chans att växa till sig och när det väl är dags att ta ut din pension och betala skatt har du sannolikt en lägre inkomstskatt än idag. Om du funderar på att pensionsspara är det förmodligen ett bra tillfälle börja nu. Börserna världen över har fallit i två år och aktierna är extremt lågt värderade. Även om du har
andra pensionsförsäkringar sedan tidigare kan det vara bra att ha flera som du kan lösa ut vid olika tillfällen.

Om du börjar du närma dig pensionsåldern och funderar på att ta ut dina pensionspengar menar Daniel att det kan löna sig att vänta:
– Många sparare har varit med under resan ner på börsen. Har du inte behov av pengarna just nu bör du vänta med att lösa ut ditt
pensionssparande tills kurserna återhämtat sig.