Granskogens framtid oviss, kundtidning

Granskog växer snabbt och är efterfrågad. Det har gett god avkastning under många år. Ett förändrat klimat med mer frekventa och kraftiga stormar och tjälfria vintrar gör att granen är svår att riskbedöma. Ett varmare klimat skapar också utrymme för nya skadeinsekter som skogsägare inte är vana vid i södra Sverige. Det är viktigt att sprida riskerna inom skogsbruket.

Under sommaren 2013 utförde Magnus Järlesäter, Jägmästarestudent vid SLU i Alnarp, en omfattande inventering av all vuxen granskog inom företaget. En måttlig avverkningstakt under lång tid betyder att stora arealer nu är avverkningsmogna. Christian Holst är skogsförvaltare på Högestad & Christinehof:
– Det stämmer att vi har stora arealer med fullvuxen gran att ta ställning till. Många bestånd är ganska stormkänsliga och vi har haft flera angrepp av både skadedjur och röta de senaste åren. Samtidigt   vi en ambition att växla om till mer bland- och ädellövskog. Det ger ett tryggare skogsbruk under kommande generationer och en trevligare skogsmiljö med större biologisk mångfald än barrskogen, berättar Christian Holst.

Sedan stormen Gudrun har Högestad & Christinehof klarat stormarna relativt bra, men risken för stora bakslag finns alltid med i beräkningarna:
– Varje storm har vi vindfälld skog att ta hand om, men vi har haft tur länge nu. En riktigt kraftig storm kan ge enorma skador, det vet vi  bland annat efter stormen Gudrun. Det är inte bara ekonomiska värden som går förlorade. Stormfälld skog innebär kraftigt höjda kostnader för att hantera virket samtidigt som marknadspriset rasar eftersom tillgången blir större än efterfrågan. Träden faller ofta utmed nya hyggeskanter och i nygallrade bestånd. Stormskadad är dessutom en farlig arbetsmiljö för våra medarbetare. Klimatförändringarna är ett faktum som vi måste förhålla oss till och vi kommer att avverka, och nyplantera, mycket skog de kommande åren. Vår strategi för skogsbruket, som innebär en större trädslagsvariation, ligger till grund för hur arbetet ska genomföras. Under 2014 kommer 75 hektar granskog att avverkas inom företagets gränser, berättar Christian Holst.

Text och bild: Petter Gustafsson