Handbollsfeber på skånska arenor, Event in Skåne [2015]

Svensk handboll har en stark ställning internationellt. I Skåne är handboll religon. 2011 arrangerades här handbolls-VM för herrar, ett prestigeuppdrag som gett ringar på vattnet.

Frank Ström är tidigare elitspelare med Olympiska spel 1972 på meritlistan. I dag är han VD för Handbolls-EM 2016 AB. Arbetet med att få hit handbolls-VM 2011 började fem år tidigare när Region Skåne hörde av sig till handbollsförbundet. Skåne ville arrangera mästerskapet men bara ett nationellt förbund kan stå som arrangör, det sådde ett frö som slutade i en ansökan 2008.
– Region Skåne tog snabbt plats i förarsätet och var väldigt aktiva både i planeringen och i själva ansökan. De lade ner mycket arbete i att påverka de som sedan skulle rösta. Ansökan gick igenom och Region Skåne lånade ut två personer som arbetade heltid med tävlingarna. Malmö arena bidrog med kontor och där satt vi i en loge och producerade hela mästerskapet, berättar Frank Ström.

Under totalt tio matchdagar pågick tävlingen i arenor runt om i Skåne, Malmö, Lund och Kristianstad.
– Det var ett unikt upplägg och det gav ett unikt resultat. Region Skåne stod som finansiell garant för mästerskapet med hade också en uppsida om det gick bra. Det slutade med att vi överlämnade en check på drygt 6,5 miljoner till Region Skåne. Det har nog aldrig hänt förr inom svensk idrott, säger Frank Ström.

Efter VM 2011 öppnades nya dörrar för framtida värvningar. Idag är det en självklarhet att Region Skåne är med tidigt i alla diskussioner. Just nu pågår arbetet med damernas europamästerskap 2016.
– Vi har också landat EM för herrar 2020 och det är spikat att minst ett gruppspel kommer att ske i Malmö, kanske mer. Finalerna hålls i Stockholm. Dessutom arbetar vi gemensamt med ansökningar inför VM för herrar 2023. Region Skåne och Event In Skåne är en given parter i alla våra internationella ambitioner. Många söker men den arenastruktur vi kan erbjuda gör att vi är konkurrenskraftiga. Alla mästerskap speglar hur handbollssverige ser ut och Skåne är ett otroligt starkt handbollsfäste. Läget på Malmö arena är unikt och närheten till kontinenten och Danmark är en stor fördel, menar Frank Ström.

Det är unikt inom idrotten att så här många mästerskap ligger så tätt på varandra i samma region. Det beror dels på att Sverige och Skåne har en stark internationell förankring, dels att svensk handboll är aktiva och vill arrangera internationella mästerskap. Det är också en inställningsfråga från Region Skåne:
– Skåne är aktiva i att driva evenemang till Skåne. De är på tå och hugger på många möjligheter. I alla äktenskap gäller det att man gillar varandra och talar samma språk, att man är transparent och gör det bästa möjliga av varje situation. Den relationen finns mellan Skåne och den svenska handbollen. Många är lite försiktiga med att söka större evenemang, men vi har gjort bra resultat och det stärker oss. Jag tror att fler sporter skulle kunna få hit större mästerskap om de var sugna på det, säger Frank Ström.