Tillväxt på rätt sätt, Event in Skåne [2015]

Totalt skrevs 28 000 artiklar kring Eurovision Song
Contest 2013 och Malmö lyftes fram som en ung,
välkomnande stad med spännande arkitektur – och
miljövänlig

Privata och professionella besök i Skåne genererar inte bara turismekonomisk omsättning, de bidrar även till att skapa arbetstillfällen och att stärka Skånes attraktionskraft för etableringar och investeringar. Skåne växer snabbast i landet räknat i gästnätter och allt tyder på en fortsatt positiv utveckling. Utvecklingen innebär samtidigt utmaningar, inte minst att säkerställa att tillväxten är hållbar.

Möjligheterna att arbeta strukturerat med hållbarhet i event- och mötesnäringen har utvecklats snabbt de senaste åren. Det har blivit allt viktigare för arrangörerna att ta ansvar för sitt eget fotavtryck, inte bara miljömässigt utan även socialt. Två bra, och vitt skilda, exempel är O-Ringen i Kristianstad 2014 och stadsarrangemanget runt Eurovision i Malmö 2013. Båda stora, framgångsrika event som lagt stor vikt vid i synnerhet miljöfrågorna. Under 2014 arrangerades den femtionde upplagan av den internationella orienteringstävlingen O-Ringen i Kristianstad. O-Ringen har certifierats till Miljövänligt Event av Håll Sverige Rent varje år sedan 1999, det gör eventet till en av veteranerna i systemet. Henrik Boström är VD för O-Ringen:
– Orienterare är väldigt måna om miljön, de tycker det är viktigt att tävlingarna har en hög miljöprofil. Märkningen har hjälpt oss att ständigt förbättra O-Ringens miljöarbete. Håll Sverige Rent har bland annat hjälpt till med miljöutbildning för personalen, berättar Henrik Boström.

Bedömningen i Miljömärkt Event bygger på ett antal grundkriterier där insatser värderas i poäng. Eventet måste nå upp till en viss nivå för att bli godkänt.
– Systemet uppmuntrar till förbättring och vi försöker ständigt hitta nya förbättringsområden. Det sporrar samtidigt som det kräver mycket av oss som arrangörer. O-Ringen har varit Miljömärkt Event i många år och vi jobbar internt med strategier på hur vi hela tiden ska lyckas förbättra oss. Vi måste vara kreativa och lägga resurser på hållbarhetsarbete varje år för att fortsätta utvecklas. Sedan 2013 finns en exempelvis en miljöchef med ansvar för driva hela hållbarhetsarbetet vidare, berättar Henrik Boström.

Eurovision Song Contest i Malmö blev först ut i Sverige med att certifieras enligt ISO 20121, samma hållbarhetsstandard som användes vid OS i London. Karin Karlsson var ansvarig projektledare för evenemanget hos Malmö stad. Hon hade tidigare arbetat med certifieringen av Malmöfestivalen, vilket gav ett flygande start i arbetet:
– Det var självklart att vi skulle fortsätta arbeta aktivt med miljöfrågorna även i Eurovision. Vi hade ett bra självförtroende efter Malmöfestivalen. Malmö stad har en hög ambitionsnivå inom miljö och det fanns också pedagogiska aspekter som var viktiga. Många tror det är svårt och trögt att arbeta med certifieringen och vi ville visa att det går. Nu har vi fått kvitto på att vi fick genomslag. Bland annat har Greener Event som arrangerar årets Eurovision i Österrike hört av sig och vill veta hur vi gjorde. Vi satte en standard och det känns jättebra, summerar Karin Karlsson som idag arbetar som övergripande programansvarig på Malmö Live.

Det var avgörande för certifieringsprocessen att det fanns expertis och resurser från Miljöförvaltningen som gjorde jobbet lättare:
– Vi hade stöd från ledningen och egen kompetens och engagemang med oss in i projektet. Det är viktigt att det finns eldsjälar som driver miljöarbetet, som kan konkretisera vad det innebär i praktiken. Vi valde att prioritera vissa frågor som energi, vatten, avfall och kommunikation. Vattenfrågan fick bli en kommunikativ bärare för hela miljöarbetet och vi tryckte hårt på att inte använda PET-flaskor som belastar miljön 1000 gånger mer än rent kranvatten. Totalt skrevs 28 000 artiklar kring Eurovision Song Contest 2013 och Malmö lyftes fram som en ung, välkomnande stad med spännande arkitektur – och miljövänlig, berättar Karin Karlsson.

Text: Petter Gustafsson